A gyöngy ápolása

A gyöngy ápolása

 

A gyöngyös ékszerekre mindenképpen nagy figyelmet kell fordítani viseléskor és a tisztán tartása is óvatos gonddal kell történjen.

Az igazgyöngyöket sokat kell hordanunk, így őrzi meg eredeti fényét és csodálatos színét. Miután levettük, fontos alaposan töröljük át a gyöngyszemeket puha kendővel. Az izzadság árt a gyöngyöknek és tárolásuk során elveszíthetik a ragyogásukat.
Ha a gyöngysort ritkábban hordjuk, akkor a gyöngyszemeket érdemes egyenként átdörzsölni szarvasbőrrel. Figyeljünk a gyöngyszemek közötti részekre, mert onnan is ki kell törölni a szennyeződéseket. A tisztítást óvatosan végezzük, nehogy elszakítsuk a gyöngysort tartó fonalat.
Előfordulhat, hogy a gyöngy homályos lesz a nyakunktól vagy elveszti csillogását, akkor sóval ápoljuk. Helyezzük a gyöngyöket egy vászondarabra, szórjunk rá sót, majd a vászon sarkait összekötve mosogassuk. A só eltűnésekor végeztünk a tisztítással. A gyöngysort enyhén meleg környezetben szárítsuk meg.
Az elszennyeződött igazgyöngyöket lemoshatjuk meleg szappanos vízzel is vagy áztathatjuk is benne, ha annak megfelelő gyöngyfűző fonalra fűzték fel gyöngyszemeket. A megtisztított gyöngysort kendők között szárítsuk meg.

Fontos tudni, hogy a gyöngyök tisztításához soha ne használjunk savat, ammóniákat vagy szalmiákszeszt, mert azok oldják, károsíthatják a gyöngyöket!

 

Ügyeljünk még az alábbiakra:

a gyöngyökre parfüm, hajlakk és egyéb savas vagy lúgos folyadék soha ne kerüljön,

tilos száraz és napos helyeken tárolni őket, mivel ez könnyen kiszáradásukhoz és megrepedésükhöz vezet, 

ne tartsuk a gyöngyöket közvetlenül egyéb ékszereink mellett, mert ennek következményeként könnyen kialakulhatnak a karcolódások,

vizsgáltassuk meg időnként ékszerésszel, hogy stabilan a helyén vannak-e a gyöngyök.

Vélemény, hozzászólás?