Az értékes arany!

Az értékes arany!

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdete óta ismert, csillogó, élénk sárga nemesfém.

Az arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos.

Az ékszerészek különböző fémekkel ötvözik és így használják. Az ötvöző fém ezüst, réz vagy palládium. Az ezekkel a fémekkel való keverési arány adja meg az arany színét, amely lehet sárga, vörös/rozé vagy fehér. Ma már minden színárnyalatból bármilyen karátszámú ékszer készülhet.

Az arany finomsági fokának mértékegysége a karát.

91,6 % színarany tartalom = 22 karát/916
75,0 % színarany tartalom = 18 karát/750

58,33 % színarany tartalom = 14 karát/585

37,5% színarany tartalom = 9 karát/375

33,3 % színarany tartalom = 8 karát/333

Az így elkészült ékszerek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak.

Kémiai állandósága, valamint hidegen is könnyű alakíthatósága és megjelenése miatt évezredek óta felhasználják ékszerek, dísztárgyak készítésére.

A középkor és a korai újkor évszázadaiban számos alkimista kísérletezett a ”bölcsek kövéneklétrehozásával. Ennek lényege abban merült ki, hogy a kémia segítségével ólomból színaranyat állíthassanak elő. Sajnos, az ilyen kémiai művelet azonban lehetetlen. 🙁

A középkorban Magyarországon az arany volt a legfontosabb fizetőeszköz, magának a pénznemnek is ez volt a neve. A magyar aranytermelés központjai Körmöcbánya mellett Erdélyben voltak. Európa aranytermelésének mintegy a 80%-át Magyarországon bányászták. 1325-től 1375-ig évente nagyjából négy tonna aranyat bányásztak hazánkban, azonban a kitermelés fokozatosan csökkent.

A mai modern világban is sokan inkább aranyban kívánják tartani befektetéseiket. Ezt az igényt hivatott kielégíteni az úgynevezett befektetési arany.

Az arany árfolyamát a kereslet és a kínálat határozza meg. Az aranyat unciában(rövidítése: oz.) mérik. 12 uncia = 373,24 g.

 

Vélemény, hozzászólás?